Polish Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Robimy kulki proteinowe

11. 03. 13
Wpis dodał: Kulashaker
Odsłony: 5590
robimy_kulki.gif
 
Niebawem zawita do nas tak długo wyczekiwana przez większość z Was wiosna. Okres, w którym przyroda budzi się do życia, a co za tym idzie i karpie coraz chętniej zaczynają żerować i pobierać coraz to większe ilości pokarmu. Więc aby karpie nie musiały za długo szukać tego pokarmu proponuję podać im własnoręcznie zrobione kulki proteinowe. Jako bazę wybrałem bardzo dobry a zarazem tani mix 50/50 firmy KarpFan. Mix ten zawiera węglowodany, proteiny, a także dodatki wabiące ryby, więc świetnie sprawdzi się w naszych kulkach.

PRZEPIS (1 kg miksu):

600 g - KarpFan Boilie Mix 50/50
100 g - mączka łososiowa
  60 g - mączka śledziowa
  50 g - bird food (mielony)
  30 g - bird food (ziarno)
  50 g - natural food (kiełże, rozwielitki, ochotka, krewetki)
  50 g - prażone konopie (mielone)
  50 g - robin red
  10 g - betaina
  30 ml - olej z łososia
  10 ml - CDB Aminokomplet (karpiowy gulasz)
  10 - 12 jajek (ze skorupkami)


kulasy1.gif

Prawie wszystko co jest potrzebne do wykonania naszych kulek proteinowych.

kulasy2.gif


kulasy3.gif

Dokładnie odmierzamy wszystkie skladniki. Jak widać na zdjęciu bardzo przydatna jest do tego celu elektroniczna waga kuchenna. Pozwoli nam ona odmierzyć każdy ze składników co do jednego grama. Jest to bardzo ważne, gdyż przedawkowanie któregoś ze składników miksu może spowodować problemy przy rolowaniu kulek.

kulasy4.gif

Odmierzone poszczególne składniki miksu wsypujemy razem do miski.

kulasy6.gif

W celu dobrego połączenia naszych składników i aby kulki nam się później dobrze rolowały poszczególne części miksu najlepiej jest przesiać przez sito kuchenne.

kulasy7.gif

Wszystkie suche składniki są już razem w misce. Następny etap to dokładne wymieszanie ich ze sobą.

kulasy8.gif

Suche składniki możemy mieszać ręcznie albo jak to widac na zdjęciu możemy użyć do tego celu robota kuchennego.

kulasy9.gif

Gdy miks jest już gotowy przystępujemy do przygotowania części płynnej. W tym celu wbijamy do drugiej miski jajka.

kulasy10.gif

Dzięki dodaniu skorupek od jajek otrzymamy "efekt chrupania".
 
kulasy12.gif

Następnie dodajemy aminokomplet. W tym przypadku został użyty aminokomplet firmy Carp Devil Baits - karpiowy gulasz. Zawiera on wszystkie niezbędne produkty płynne potrzebne przy produkcji kulek: aminokwasy, esensje, oleje, witaminy i minerały.
 
kulasy11.gif

Dokładne odmierzenie strzykawką zapobiega przedawkaowaniu. Radzę przestrzegać dawkowania podanego przez producenta na etykietce. Gdyż przedawkowanie może przynieść odwrotny skutek od oczekiwanego.

kulasy13.gif

Następnie wszystko dokładnie mieszamy. I znowu przydatny jest robot kuchenny.

kulasy14.gif

Do części płynnej dodajemy powoli nasz miks i cały czas mieszamy.

kulasy15.gif

Dokładne wymieszanie składników jest bardzo ważne. Dlatego miks należy dodawać małymi porcajmi.

kulasy16.gif

Robot kuchenny znacznie ułatwia wymieszanie wszystkich składników razem.

kulasy17.gif

Gotowe ciasto zawiajmy w folię i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

kulasy18.gif

Gdy już ciasto nam "dojdzie" odwijamy je z folii i nabijamy nim pistolet.

kulasy19.gif

Następnie wyciskamy wałki odpowiedniej średnicy. Aby ciasto nam się łatwiej wyciskało proponuję nasmarować końcówkę pistoletu olejem.
kulasy20.gif

A tak wyglądają nasze kulki po rolowaniu.

kulasy21.gif

Kolejny etap to parowanie kulek. Czas parowania jest zależny od średnicy naszych kulek ale nie powinien być dłuższy niż 15 minut.

kulasy22.gif

Przygotowane przeze mnie kulki miały średnicę 18 mm i były parowane przez 10 minut.

kulasy23.gif

Ostatni i zarazem najważnieszy etap to suszenie. Do tego celu użyłem sit zrobionych z kilku deseczek i siatki budowlanej. Gdy suszyymy kulki na kamień to czas suszenia wynosi około tygodnia. Uzależnione jest to również od temperatury pomieszczenia, średnicy kulek i od tego czy kulki były gotowane czy parowane.

kulasy24.gif

Połamania kija !!!
Kulashaker





  

Partnerzy

http://moczykije.pl/karpiowe-przysmaki-karpiowanie-119/319-robimy-kulki-proteinowe.html
Do góry